Historie & Erfgoed
Zorgen voor stevige duinen en dijken en voor voldoende en schoon water. Dat doet het Hoogheemraadschap van Delfland al sinds 8 september 1289. Dat we nog steeds bestaan, betekent enerzijds dat ons werk niets aan relevantie heeft ingeboet. Anderzijds laat het zien dat we ons al die eeuwen succesvol hebben aangepast aan veranderingen in het gebied, nieuwe technologische mogelijkheden en maatschappelijke ontwikkelingen.
Door de eeuwen heen heeft Delfland een rijke historie opgebouwd. Overal in ons gebied – in dorpen, steden en het landschap – vertellen historische gebouwen, waterwerken en zelfs verborgen structuren onder de grond het verhaal van ons waterschap. Delfland is eigenaar van 33 monumenten, waarvan de oudste dateren uit de zestiende eeuw.
Historische archieven
Niet alleen in het landschap, maar ook in onze historische archieven is de geschiedenis van het hoogheemraadschap terug te vinden. We beheren uitgebreide collecties met geografische en technische informatie en historisch kaartmateriaal, die eveneens teruggaan tot de zestiende eeuw. Dankzij deze documenten kunnen we reconstrueren hoe Delfland zich ontwikkelde en welke keuzes door de eeuwen heen zijn gemaakt.
Geschiedenis vastgelegd
Hoe Delfland zich steeds opnieuw wist aan te passen aan veranderingen in het gebied, nieuwe technische mogelijkheden en maatschappelijke ontwikkelingen, is vastgelegd in de verhalenreeks ‘Eeuw tot Eeuw – De historie van het Hoogheemraadschap van Delfland’ en in het jubileumboek ‘Helden van Delfland’. Deze uitgaven geven een uniek inkijkje in hoe we door de eeuwen heen onze taken hebben uitgevoerd.